Închiderea depozitului de cărbune din zona D-urilor. Primele “efecte” vizibile.

Cu aproximativ 2 luni în urmă, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a luat măsura de suspendare a activității desfășurate de Complexului Energetic Oltenia(CEO) în depozitul de cărbune Roșia, depozit ce era în imediata apropiere a orașului Rovinari și a blocurilor de locuințe.

Conform declarațiilor de atunci ale directorului APM Gorj, Nicolae Giorgi: „Depozitul de cărbune de la Roşia a făcut obiectul unui program de conformare, anexă la autorizaţia de mediu, cu termen de finalizare 31 decembrie 2015. Nu a fost finalizat în sensul de a fi mutat din acel amplasament, a fost trimisă o notificare prealabilă prin care operatorul era notificat ca, în termen de 60 de zile, să remedieze, pentru faptul că nu a remediat s-a emis un act de suspendare a autorizaţiei de mediu. Deci depozitul Roşia efectiv nu mai are voie sa funcţioneze. Operatorul are dreptul să acţioneze în instanţă actul de suspendare. Depozitul în acest moment nu are autorizaţia de funcţionare”.

În primă fază, odată cu vestea suspendării autorizației de funcționare, toată presa gorjeană a fost inundată cu declarațiile diverșilor lideri de sindicat care anunțau vremuri grele pentru 1.200 de salariți, care urmau sa fie trimiși în șomaj tehnic, precum și voci ce susțineau că de fapt nu ar exista poluare fonică, și că diversele proteste ale locuitorilor din zonă fiind de fapt orchestrate de un personaj influent care ar controla hoții de cărbune ce acționează pe raza depozitului, și care nu și-ar dori sfărâmarea cărbunelui la concasorul din depozit, pentru că asta ar îngreuna sustragerea acestuia.

Cu toate acestea, treburile s-au liniștit rapid, CEO a gasit varianta de a livra cărbunele direct către Termocentrală, fără depozitarea lui în apropierea blocurilor de locuințe și a parcurilor de joacă. Soluție care putea fi adoptată cu ani în urmă dacă s-ar fi avut un gram de voință, dar de unde nu e…cine să ceară ?

Revenind la efectele vizibile pe termen scurt, ale închiderii depozitului, cel mai palpabil pentru locuitorii orașului, și în special pentru cei din zona D-urilor, este o cantitate infim mai mică de praf din atmosferă. Dacă până acum câteva luni, “visul” de a ține un geam deschis câteva ore, fără să fii nevoit sa aduni praful din casă, era departe, acum deja, deși au trecut doar 2 luni, situația s-a schimbat radical.

Făcând un test, de 24 de ore, într-o zi de vară, fără precipitații, cu ușoare adieri de vânt, se observă schimbarea, cu toate că, în zona depozitului încă sunt mari cantități de praf depuse, precum și în împrejurimi, praf ce probabil se va disipa în luni sau ani. Probabil, o mică perdea de protecție, ar prinde extrem de bine în acest moment, pentru reducerea drastică a poluării fonice și atmosferice cu particule în suspensie.

Acolo unde acum câteva luni se vedea doar un “munte” de cărbune acum se vede biserica din comuna Fărcășești.

Nu de alta, dar dacă nu am fost în stare atâția ani să ne protejăm pe noi și sănătatea noastră, să încercăm să îi protejăm pe cei ce ne vor urma…