Lucrările bine executate, fac oraşul să râdă – Padoc de câini

Am fost semnalaţi, că se lucrează de zor la noul “padoc de câini”, anunţ făcut de primarul oraşului Rovinari, Robert Dorin Filip, pe pagina personală de facebook. În următoarele 3 săptămâni acesta ar trebuii să fie finalizat, iar cu puţin noroc, câinii comunitari din oraş, o să sărbătorească Soborul Sfântului Ioan Botezătorul(7 ianuarie) în noile “garsoniere”.

Robert Dorin Filip - pagina personala de facebook

Până aici, totul bine şi frumos, doar că auzind “ştirea” în timp ce savuram înfrigurat o cafea, mi-am pus întrebarea oare din ce este construit adăpostul pe vremea asta.

Am căutat anunţul domniei sale, şi m-am edificat, din bolţari de beton şi beton (straşnic de altfel, să nu poată patrupedele evada).

Doar că,  pe astfel de vreme, e mai greu cu turnatul betonului, dar nu imposibil.

M-am documentat în câteva secunde, pe “goagăl” şi am aflat asta:

Atunci când temperaturile exterioare ajung sub 5°C metodele uzuale de turnare a betonului nu mai pot fi aplicate. Temperaturile scăzute împiedică procesul de hidratare a betonului și, în consecință, împiedică întărirea betonului. Mai mult, înghețarea apei din amestecul de beton proaspăt duce la mărirea volumului acestuia și la apariția fisurilor în structurile de beton.

De aceea, atunci când temperaturile scad sub 5°C, este necesar să se folosească metode speciale de preparare și turnare a betoanelor. Acest lucru implica o serie de măsuri cum ar fi:

• Încălzirea unuia sau a tuturor componentelor amestecului de beton (apă, agregate, ciment);

• Protejarea cu o izolație termică sau cu o metoda de încălzire (abur) a suprafețelor sau secțiunilor turnate;

• Folosirea la prepararea betonului a aditivilor antiîngheţ.

 Analizând temperaturile din această perioadă, inclusiv prognoza pe saptămâna curentă, se pot observa temperaturile negative din timpul nopţii.

Întrebarea ar fi:

Domnule primar, societatea care execută lucrările la adăpostul pentru câini comunitari, foloseşte astfel de metode sau materiale?

Nu de alta, dar parcă n-ar fi dorit ca la începutul primăverii, fundația și zidurile noului adăpost să prezinte crăpături şi să înceapă căţeii să le roadă.

Trăiesc cu speranţa, că lucrările se vor finaliza în termenul prevăzut, la calitatea dorită, şi vom petrece un 7 ianuarie liniştit şi noi, cetăţenii oraşului, şi patrupedele, în noul adăpost.