Alba-neagra cu depozitul de cărbune

Dacă în luna august 2016, remarcam primele efecte vizibile ale închiderii depozitului de cărbune din zona D-urilor, astăzi se poate remarca, cu uşurinţă, că situaţia a revenit la “normal”. 

Dosar nr. 2130/95/2016
Dosar nr. 2130/95/2016

Conform informațiilor existente pe site-ul Tribunalului Gorj la dosarul nr. 2130/95/2016, Complexul Energetic Oltenia a obținut suspendarea executării adresei nr.5475/08.06.2016 emisă de intimata Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj(adresă prin care se dispunea suspendarea activității la depozitul de cărbune Roşia), până la pronunţarea instanţei de fond.

Manipularea.

La momentul respectiv, când APM Gorj a emis actul de suspendare a activităţii, pe toate canalele de comunicare veneau doar informaţii ce anunţau apocalipsa. Reprezentanţi ai CEO, lideri sindicali, oameni politici, toţi se văietau şi înfierau APM-ul pentru decizia luată. Anunțau posibilitatea închiderii Carierei Roşia, trimiterea a peste 1000 de mineri în şomaj tehnic.

Dezinformarea.

Depozitul de cărbune

Sunt perfect de acord, că nu închiderea depozitului, este soluţia, nici nu a cerut cineva zdravăn la cap acest lucru, cetăţenii oraşului cer MUTAREA depozitului.

De necesitatea mutării acestuia se ştia de 5 ani, nu de ieri, nu de săptămâna trecută, de 5 ani! Ce a făcut CEO în aceşti 5 ani?

Ni-i s-au aruncat chiftele de genul “Complexul Energetic Oltenia susțin că nu au reușit să mute depozitul în timpul prevăzut de lege pentru că au fost foarte multe contestații în urma licitației organizate anul trecut. Înainte de licitație, nu au reușit să despăgubească toți localnicii din zonă“.

Timp de 5 ani nu ai făcut nimic, şi acum îmi arunci în faţă scuzele astea de doi lei? Specific românesc.

Concluzia.Depozitul de cărbune

Complexul Energetic Oltenia şi-a mutat depozitul pe vechiul amplasament.

 Adică, la câţiva metrii de blocurile de locuinţe, iar noi, aşteptăm să se pronunţe instanţa de fond. 

Ar foarte interesantă, o hotărâre judecătorească prin care CEO să mai fie păsuit încă vreo câtiva ani pentru mutarea depozitului. La noi e posibil orice.

Iar până atunci, dragi rovinăreni, vă invit să ştergeţi praful mai des, şi să nu vă treacă prin minte să inspiraţi prea adânc. Vă puteţi trezi cu dosar penal pentru furt de cărbune, cu proprii plămâni.