Ce-i lipseşte chelului? Tichia de mărgăritar!

După principiul: “Ce-i lipseşte chelului? Tichia de mărgăritar!” la fel şi Primăria Rovinari, prin serviciile din subordine, a realizat că timpul vorbelor goale a trecut şi că este momentul “să acţioneze” împotriva “huliganilor” care devastează părculeţele de joacă pentru copii. 

Drept urmare, în locurile de joacă au apărut panouri cu “Regulamentul de organizare şi funcţionare  al locurilor de joacă din oraşul Rovinari“.

Făcând abstracţie de la formularea menită să impresioneze, unele puncte ţin de bun simţ sau de “cei 7 ani de acasă” cum ne place nouă românilor să spunem. Alte puncte, din păcate, ţin de sfera ridicolului şi o să încep punctual.

Primele două puncte le consider de bun simț, sunt perfect de acord cu ele.

De la punctul 3, situația se schimbă. Să-mi spună și mie cel care și-a pus neuronul (singurul) la contribuție în stabilirea respectivelor puncte, dacă iese ca însoțitor, în parcul de joacă, pentru copilul de 13-14 ani. Să ridice mâna sus!

Și dacă e așa, tocmai când copilul a ajuns la venerabila vârstă în care să aibă voie în locul de joacă, fără un însoțitor adult, nu mai are voie! Pentru că nu respectă primul alineat, care specifică clar limitele de vârstă, adică maxim 14 ani.

Dacă punctul 4 este corect, punctul 5 deja ține de absurd. De ce? Din două motive. Unul este, ce caută un echipament de joacă defect într-un parc de joacă pentru copii? Al doilea, dacă luminata minte ce a conceput regulamentul (și luminații care ulterior l-au aprobat) ar avea copii, ar ști că după ce scapă de teme și lecții abia așteaptă să iasă la joacă, puțin îl interesează dacă un leagăn este defect sau nu, dacă un tobogan este într-o stare avansată de uzură și prezintă riscuri pentru “pantaloni”, aceasta este treaba AUTORITĂȚII care le are în administrare.

Punctul 6, este parțial acceptabil. Sunt de acord că locul de joacă nu este un loc pentru consumarea băuturilor alcoolice. La capitolul “mâncare” e de discutat. N-am văzut pe nimeni, încă, cum își întinde pătura pe nisipul din locul de joacă și cum încinge grătarul la umbra toboganului. Bănuiesc că la acest tip de “mâncare” se referă regulamentul. Dacă nu bănuiesc bine, și se referă și la faptul că îmi este interzis să mănânc un măr cât timp îmi supraveghez copilul, atunci e de oaie.

Cu punctele 7, 8 și 9, sunt de acord. Unde sunt copii nu au ce căuta bețivi, drogați, etc.

Punctul 10, mă face să zâmbesc. De când sunt interzise staționările în grupuri într-un spațiu public? Cât timp aceste grupuri nu încalcă nici o lege a României, nu legile invocate(care legi???) de respectivul regulament.

Punctele 11, 12, 13, 14, 15, sunt la locul lor. Dar ce facem cu punctul 16???? Ce mă fac dacă trec pe lângă parc și văd un prieten ce-și supraveghează copilul? Cum ce fac??? Îl salut în viteză, fără să mă opresc cu el la o vorbă, pentru că risc amendă pentru supraaglomerarea spațiului de joacă, nefiind însoțitor al unui copil.

Dacă punctul 17 ține de buna creștere, punctul 18 ține de retard. Un părinte are nevoie de un regulament care să-i specifice clar să nu-și lase copilul să se joace în nisipul din fața leagănului când alte persoane îl folosesc?

Punctul 19 este corect, ATV-urile, bicicletele, etc., nu au ce căuta în locurile de joacă pentru copii. Penultima mențiune din regulament mă bagă în ceață. Și spun asta deoarece, în proporție covârșitoare, echipamentele de joacă din locurile amenajate în orașul Rovinari sunt degradate.

Exemplu:

Cele două echipamente din poze (sursă: Facebook) sunt în regulă? Ce se întâmplă dacă vreau să schimb fileul de la masa de tenis? Sunt acuzat de vandalism? Sunt amendat că am înlocuit 3 pietre din fileu? Ce se întâmplă dacă sun la numerele de telefon indicate? Vine Poliția Locală și-mi încercuiește masa de tenis cu bandă “NU TRECEȚI *** POLIȚIA” ?

Ca o concluzie, oare câți bani s-au păpat pe realizarea acestor panouri? Oare nu era mai indicat banii ăia să fie folosiți la igienizarea exterioară a acestei clădiri din Parcul Central Rovinari? Sau poate se puteau folosi la curățarea și repararea toaletelor din același parc. Credeți-mă, nu vă doriți să mergeți cu copilul la acele toalete!

Apropo, regulamentul citat, nu o să impresioneze persoanele care nu au altceva mai bun de făcut decât să rupă o bancă, să strice un leagăn, şi aşa mai departe. Ei o să-și facă în continuare de cap.